Pepparkaksnötbollar

Inspirationen kommer från ett recept från Under vårt tak men är omgjort för att stilla mitt pepparkakssug. Ursprungsreceptet hittar du här. Bollarna smakar mer pepparkaksdeg än pepparkaka men det ser jag som ett plus.

Nötbollar (ca 20-30 st tror jag)
Ca 20 g torkade dadlar
1 dl valnötter
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
1 dl pumpakärnor
Ca 40 gram smör (el kokosfett)
Pepparkakskrydda (osäker på mängd men börja med 3-4 tsk)
Kakao att rulla i

1. Lägg nötter, frön och pepparkakskrydda i matberedare och kör ett par minuter på hög effekt tills allt är malt så att det ser ut som ett grovt mjöl.

2. Klipp dadlarna i mindre bitar, lägg i matberedare tillsammans med nötter och frön. Kör ett par minuter till.

3. Skär smöret i mindre bitar, häll ner i nötblandningen och kör tills det har blandat sig. Provsmaka. Går det att rulla små bollar? Är det gott och smakar som nötig pepparkaksdeg? Gå vidare till nästa punkt. Annars tillsätt mer smör och/eller pepparkakskrydda tills kriterierna uppnås.

4. Rulla små bollar och rulla i kakao. Ställ in i kylen så att bollarna stelnar. Förvaras i kylen (eller frysen om du har svårt att inte äta upp alla på en gång och anser att det är ett problem).

Känner du dig extra pysslig är det nog gott att pressa i några droppar av saften från en apelsin eller rivet apelsinskal.

20141223-181115.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>